Povratak

Engeski standard papigice tigrice | Parenje tigrica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Adela Smajlovic web 2017


Odgovara:
Adela Smajlović Halilović, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Prije 6 mjeseci kupila sam dvije mlade tigrice. Prvo ženku, a nakon tjedan dana mužjaka. Samo mi izgleda da je ženkica još uvijek puno sitnija od drugih papiga. Imala je plavo perje, a nakon mitarenja je dobila zeleno. Mužjak mi izgleda prekrupan. Izgleda kao da je između običnih tigrica i engleskih. Zanima me bi li se oni mogli pariti nakon godine dana, ako žele? Bi li to bilo rizično za ženkicu? Asija

O: Engeski standard papigice tigrice službeno je priznat kao podvrsta 1971. godine, i izgledom su veće od običnih tigrica. Nažalost veličina papige nije dovoljna za utvrđivanje radi li se zaista o toj podvrsti, s obzirom na to da su i inače mužjaci malo veći od ženki.

Što se tiče mogućnosti razmnožavanja, ono je svakako moguće jer se radi o istoj vrsti papigice. Naravno potrebno je zadovoljiti nekoliko parametara – od spolne zrelosti, afiniteta jedni prema drugoj, međusobnog udvaranja i parenja koje svejedno može rezultirati neoplodnjom ili nešenjem neoplođenih jaja. Potrebno im je osigurati i prikladno gnijezdo kao preduvjet za sve prethodno navedeno. Više o parenju tigrica o pisao je kolega, pod naslovom Parenje tigrica.

Za ženku može predstavljati rizik samo stalno nešenje neoplođenih jajašaca, s obzirom na to da se time iscrpljuju rezerve te se u takvim slučajevima treba nadoknađivati vitamine i minerale (osobito kalcij koji izrađuje ljusku jaja).

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr